Tot i que la major part de recomanacions poden ser vàlides per viatjar a qualsevol lloc del món, l’Àfrica conserva alguns trets especials dels que cal que tinguem presents. Ésser conscient d’això ens ajudarà a gaudir del viatge, a aprendre molt i a contextualitzar coses que, d’altra forma, ens poden causar un cert neguit.
Qüestió d’actitud
Si és el primer cop que viatges a l’Àfrica subsahariana, prepara’t per a un enorme xoc cultural. Els estàndards als que estàs acostumat en serveis, comoditat, higiene, les olors, els colors, etc., tot et resultarà estrany i necessitaràs el teu temps per adaptar-t’hi.
La teva actitud és important: no comparis el que trobes amb allò que tindries “a casa”; mantingues la ment oberta i desperta; no jutgis; tingues curiositat per tot allò que no coneguis, mantingues precaucions però no deixis que una tensió excessiva o una por desproporcionada t'arruïnin el viatge.
En molts indrets, seràs el centre d’atenció, tot i que no ho vulguis. La major part de gent et miraran divertits o estranyats, amb ingenuïtat, sense esperar res més que satisfer la seva curiositat. Pots sentir al principi aquesta atenció com amenaçadora, però normalment és inofensiva. Aprendràs a ignorar-la.
La mendicitat
La diferència dels teus recursos econòmics amb els de la major part de la població són enormes i trobaràs nivells de pobresa desconeguts per a tu: això provocarà que molta mendicitat se t’acosti amb l’esperança d’aconseguir alguna cosa. Òbviament, no pots donar a tothom, ni seria bo que fos així. Si dones diners a un nen, probablement aniran a parar directament a les butxaques dels pares o dels caps de la banda, i aconseguiràs que te’n vinguin molts més a reclamar la seva part. Si vols, pots intentar donar alguna cosa de menjar o llaminadures, però si el sentiment de culpa és insuportable, sempre pots fer donacions a entitats que treballen al terreny i que sabran com invertir aquests diners de forma efectiva.
Estafes diverses
Tot i que t’insisteixin sense defallir, tot allò que t’ofereixin “de franc” al final et resultarà molt car. Ningú et regalarà res. Un passeig, un guia, una tassa de te... tot això fàcilment pot estar orientat a acabar visitant la botiga d’un parent, a l’exigència d’una propina desproporcionada o a l’intent de col·locar-te productes o serveis que no desitges ni necessites. Normalment es tracta de pobra gent que intenta buscar-se la vida aprofitant l’ocasió, sense mala intenció.
Ara bé, sempre hi pot haver qui té plans més elaborats i intencions menys clares. Quan encarreguis qualsevol servei o adquireixis un objecte, fes que quedi clar el preu o el cost pactat, repeteix-ho tants cops com calgui fins que sigui acceptat clarament per l'interlocutor. I, sobretot, no paguis fins que no tinguis aquell objecte o t'hagin proporcionat el servei de forma satisfactòria.
El principal risc es concentra en el moment de l’arribada, quan estàs desconcertat i no domines els usos i costums del lloc ni el valor de les coses més simples. Si agafes un taxi, procura que sigui oficial, i que el preu sigui clar. Si li dones l’adreça d’un hotel i diu que el desconeix, o bé que ha tancat, que està ple, que és massa car o que està en una zona perillosa, no t’amoïnis: canvia de taxi.
Val la pena gastar una mica més en la primera nit en una ciutat i anar sobre segur. Ja tindràs temps d’adaptar-t’hi. Desconfia de grans ofertes o gangues que no pots contrastar. Per tant, reserva l’hotel amb anticipació sobre informacions segures i contrastades.
Per canviar divises, no ho facis al mercat negre. No tan sols es tracta d’una activitat il·legal a la majoria de països, sinó que el risc que t’estafin, et col·loquin moneda falsa o directament et robin, no compensa la diferència que t’asseguren que hi ha amb la taxa de canvi que trobaràs en un lloc oficial.
Procura tenir sempre moneda petita. Els bitllets de gran valor només et poden portar dificultats i atreure gent poc desitjable.
Si fas algun pagament amb targeta, no la perdis mai de vista. El comerciant ha de veure que hi tens enfocada la teva atenció.
Seguretat
Cal aplicar el sentit comú i tan sols extremar una mica les mesures que podries prendre a qualsevol gran ciutat del nostre entorn:
- Les zones rurals solen ser més segures que les urbanes. Informa’t dels barris o carrers que has d’evitar a cada ciutat.
- En cas de necessitat, confia abans en una família que en individus sols.
- Evita les aglomeracions multitudinàries (manifestacions, corredisses...). Si has de participar o vols assistir a algun esdeveniment cultural, religiós o esportiu que aplega una gentada, tingues els ulls ben oberts.
- Assegura sempre la bossa o motxilla al cos. Utilitza butxaques o compartiments “secrets” que tenen molts pantalons o cinturons per portar una reserva de diners o la documentació. Intenta distribuir els diners per diferents llocs segurs, no els concentris.
- Fes servir fotocòpies dels documents (passaport, visats) a no ser que t’exigeixin l’original, i penja una còpia de tots els documents de viatge a internet per poder recuperar-los en cas de necessitat. Amb un missatge de correu a un mateix normalment n’hi ha prou.
- Procura no deixar els teus bens (equipatge, cotxe de lloguer...) a càrrec d’algun desconegut. Es pot fer fàcilment fonedís.
- Evita sortir a altes hores de la nit i, quan sigui fosc, mai passis per carrers solitaris o poc il·luminats. En cas de problemes, però, prioritza sempre la teva seguretat personal.
Roba
Intenta no portar roba massa cridanera ni d’alta qualitat. Prioritza la comoditat i tingues sempre present la possibilitat d’embrutir-te.
Si t’informes bé sabràs les necessitats de roba a cada lloc que visitis: tot i que la major part dels països africans solen tenir habitualment temperatures molt elevades, això dependrà de cada zona en concret, l’època de l’any, l’alçada, les pluges...
El calçat també dependrà de les necessitats del teu viatge. Torna a aplicar el criteri de la comoditat. Podràs portar calçat obert si fa molta calor i el terreny és planer, però compta amb calçat resistent i de sola dura i amb relleu si has de fer senderisme o trèkking.
Si pots, procura portar força butxaques als pantalons o en una armilla. Et poden ser molt útils.
La roba de cotó sol ser més resistent i fresca. Sobretot, no et posis mai mitjons de llana!
Seran indispensables alguns accessoris: ulleres de sol, una gorra o barret, un mocador de coll imprescindible per a la pols, etc.
Salut
Les condicions higiènico-sanitàries poden ser força precàries depenent de les comoditats amb les que viatgis. Segueix estrictament les recomanacions que et facin als serveis de medicina tropical que et corresponguin i, sobretot, les vacunacions obligatòries per a cada país.
En general, sigues curós amb situacions o contactes que puguin produir contagi: picades d’insectes o mossegades d’animals, begudes i alimentació, MTS, infeccions de ferides o per mucoses, etc. Tingues precaució igualment amb les insolacions protegint-te amb roba adequada i crema d’alt nivell de protecció.
Tingues a mà una farmaciola amb els medicaments genèrics (antisèptics, antiinflamatoris, antihistamínics, antidiarreics, etc.) i els específics que puguis necessitar preparats, amb la seva recepta corresponent. També material de primeres cures per petites afeccions o feridetes.
Pensa sempre que un problema de salut pot arruïnar-te el viatge per petit que sigui!
Informa’t bé
Per tal d’evitar sorpreses o decepcions, procura informar-te bé abans de decidir el teu viatge. Posa’t en mans d’especialistes que coneguin bé les diverses possibilitats i circumstàncies i evita consells benintencionats de persones que potser tenen un coneixement parcial o esbiaixat en funció d’experiències personals que mai seran les teves.
En tot cas, has de saber què vols veure (cultures tribals, paisatges, vida salvatge, etc.), abans de saber on has d’anar, quan hi has d’anar, de quina manera i quant de temps has de dedicar-hi.
L’Àfrica és un continent que t’enamorarà, i sentiràs la seva crida per sempre més!